Hogyan nullázd le osztálykirándulásod utazási költségét 2024-ban?

A Vetélkedő- és Szabadulószoba bázisunktól pár perc sétával érhető el a Magyar Természettudományi Múzeum, melynek látogatását, ha beépítjük a budapesti osztálykirándulásunk programjába, akkor megspórolhatjuk az utazási költséget!

Az ingyenes utazást az állam támogatja, kulturális célból, melynek van pár feltétele, de így többet költhetünk a kirándulás élményprogramjaira is akár!

A cikk 2024-ben frissült, de azért az információkat ellenőrizd majd le.

Megéri tehát pár dokumentumot letölteni, de lássuk a részleteket:

1. Ki veheti igénybe az ingyenes vonatozást?

Általános iskola nappali tagozatos tanulói (beleértve a kisegítő gyógypedagógiai intézmények tanulóit is), valamennyi középfokú tanintézet nappali tagozatos tanulói (beleértve a szakmunkásképző iskola, szakiskola, gimnázium és szakközépiskola tanulóit is), és minden 10. (tízedik) tanuló után egy fő kísérő (pedagógus vagy szülő) is igénybe veheti ezt  kedvezményt.

2. Mikor vehető igénybe?

- tanítási és szombati napon érvényes, általában minden évben szeptember 1 és június 15 között, de ezt érdemes minden évben felülvizsgálni a MÁV honlapján (https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/tudnivalok-csoportos-utazas-szervezesehez)
- a Budapestre utazás a múzeumlátogatást megelőző napon is, a visszaút pedig akár a múzeumlátogást követő napon is megtörténhet

3. Teendők

- Írjuk össze, iskolai bélyegzővel ellátva a diákok névsorát a diákigazolvány számokkal együtt (diákigazolvány hiánya esetén iskolalátogatási igazolás). Minta sablon itt.
töltsük ki a csoportos utazás nyomtatványt, így például a lehetőségek függvényében együttes elhelyezést biztosítanak a vonaton.
- jelentsük be az utazást legalább 7 nappal korábban a területi illetékes szolgáltató-értékesítő felé:
Elérhetőségek: budapesti szolgáltatás-értékesítők
- a menetjegy a fenti dokumentumok (névsor+csoportos utazás) 3-3 példányos leadásával, bármely MÁV-START személypénztárban igényelhető.  Feláras vonat esetében a pót- és helyjegy, pótjegy, helyjegy, gyorsvonati pótjegy díját ki kell egyenlíteni.
- készítsünk fogadónyilatkozatot a múzeummal, melyet ottlétünkkor le is kell pecsételni! A Magyar Természettudományi Múzeum fogadónyilatkozata letölthető innen, a fogadónyilatkozatot kitöltve Word formátumban, elektronikusan kell elküldeni az mtminfo@mttm.hu e-mail címre.

4. Fontos tudnivalók még

- a csoportos utazás a fogadónyilatkozatban megjelölt tanítási vagy szombati napot megelőző nap 0.00 órakor kezdhető meg, a visszautazást a fogadónyilatkozatban megjelölt tanítási, vagy szombati napot követő nap 24.00 órájáig be kell fejeznünk
- díjmentes utazásra jogosult a csoport az iskola székhelyének vasútállomásától a fogadónyilatkozatot kibocsájtó múzeum helyének vasútállomásáig és vissza. A díjmentes utazás nem szakítható meg és hosszabb út részbeni fedezésére nem használható fel.

- visszautazásra a csoportos menetjegy akkor érvényes, ha a múzeumban azt lebélyegezték (a bélyegzést Országház látogatás esetén a Közönségszervező Iroda, múzeumlátogatásnál a múzeum végzi). Bélyegeztetés hiányában ki kell fizetni az oda- és vissza utat is! Sőt a vonaton történő jegyváltás esetén a vasúti társaság pótdíjat is felszámol.

5. Apróbetűs rész, de érdemes elolvasni

A benyújtott igényeket a vasúti társaság elutasítja, ha:
- a vasúti társaság közszolgáltatási szerződésben rögzített feladatainak kielégítését veszélyezteti,
- ha az utazás vonatpótló autóbusszal kiszolgált szakaszt érint és az autóbuszos vállalkozó nem tud a csoport részére többlet-autóbuszt biztosítani,
- ha a csoport vagy az adott vonatra bejelentkezett összes csoport együttesen a vonatülőhely-kapacitásának legalább 50%-át elfoglalná, és a vonat további erősítését az üzemi körülmények nem teszik lehetővé, valamint a csoport más időpontban közlekedő vonat felajánlását nem fogadja el.

A fentiek alapján, nem javasolt több osztály, illetve tagozat ugyanazon napon és vonaton történő utazása. Fontos tudni, hogy fogadónyilatkozat díjmentes utazáshoz a tanítási szünetek napjaira (őszi, téli, tavaszi, nyári) és vasárnapra nem vehető igénybe. Ezekre a napokra kikért/kiállított fogadónyilatkozatokra a vasúti társaság díjmentes menetjegyet nem szolgáltat ki!

A fenti lépéseket megtéve, komoly összeget tudunk megsprórolni, így a Vetélkedős-Szabadulós élményprogramunkra is marad a büdzséből!

Kapcsolatfelvétel és ajánlatkérés a vetélkedőszobás osztálykirándulás megtervezésére

Írj nekünk és segítünk!

Tudtad?

10 év feletti diákok esetén, minden 10 fő diák után 1 fő kísérőnek 50% kedvezményt ad a MÁV, együtt történő utazás és csoportosan történő elszámolás esetén. Ez bármikor érvényesíthető, csak be kell jelenteni.

Megosztás Facebook-on