A pszichológus véleménye

A pszichológus véleménye

A Vetélkedőszoba szórakoztató feladataiban letesztelhetjük, mennyire vagyunk jártasak az élet mindennapi kérdéseiben, mennyire járunk nyitott szemmel, milyen a memóriánk vagy a logikai képességünk. A képrejtvények vagy a furfangos találós kérdések arra ösztönöznek, hogy a szokásostól eltérően gondolkodjunk, másképp „lássunk”, másképp használjuk az agyunkat. Ez mindamellett, hogy nagyon szórakoztató, igen hasznos is. Agyunk ily módon való tornáztatása fejleszti a kreativitásunkat, problémamegoldási készségeinket is.

Az idő szorítása fókuszáltabbá teszi a figyelmünket, növekszik a koncentrációs szintünk, s ezt az emelkedett izgalmi szintet a játék végéig fenn is tartjuk. Mindez hasonlóan hathat ránk, mint egy aktív, a koncentrációra építő meditációs technika, feszültségcsökkentő, stresszcsökkentő hatása van.

A játék alkalmas az önismeret fejlesztésére és csapatépítésre is. Hiszen itt gyorsan kiderül, hogy ki hogyan tud koncentrálni és teljesíteni időnyomás alatt. Megtudhatjuk, hogy egy jó válasz, vagy egy esetleges kudarc (rossz válasz) növeli vagy csökkenti a további aktivitásunkat, illetve hogyan befolyásolja a kockázatvállalási hajlandóságunkat, merünk-e például tippelni „pontrablás” érdekében, vagy csak biztosra játszunk?  Kiskamasz és kamasz gyerekek (és szüleik) számára épp ezért tanulságos ez az élmény, hiszen játékosan és következmények nélkül tanulhatnak a nyílt versenyhelyzetekről, kockázatvállalásról, kudarctűrésről.

Őszintén megmondva, a Vetélkedőszoba engem nagyon meglepett - nem gondoltam, hogy ez ennyire izgalmas és szórakoztató!

Molnár-Sefcsik Yvette

Pszichológus

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárulsz és elfogadod ezek használatát a böngésződben. További információt az adatkezelési tájékoztatónkban találsz.

Elfogadom