Csapatépítő gyerekjátékok alsósoknak

A csapatépítő játékok kiváló lehetőséget kínálnak a gyerekek számára, hogy együtt dolgozzanak, kommunikáljanak és fejlesszék a csapatmunka készségeiket. Ezek a játékok nemcsak szórakoztatóak és izgalmasak, hanem segítenek a gyermekeknek megérteniük az együttműködés fontosságát és megtanulniuk, hogyan alkothatnak hatékony csapatot. A különböző feladatok és kihívások által inspirálva a gyerekek építő jellegű kapcsolatokat alakíthatnak ki társaikkal, miközben fejlesztik a problémamegoldó képességüket és a kommunikációs készségeiket. Ezáltal a csapatépítő játékok nemcsak szórakoztató időtöltést jelentenek, hanem értékes eszközöket is nyújtanak a gyerekek személyes és szociális fejlődéséhez.

A következő játéklista kíválóan bevethető egy alső tagozatosok számára szervezett szülinapi zsúron is akár ;-)

Ismerkedő játékok gyerekeknek

1. Kört alkotnak a gyerekek kartávolságra egymástól. Egy labdát vagy plüssmackót dobnak egymásnak, de dobás előtt hangosan bemondja a saját nevét, majd dob. Ezután az következik, aki elkapta a labdát. Mondja a nevét, és dob.

1.a. Ugyanez a felállás, csak most dobás előtt annak a nevét mondja ki hangosan, akinek dobja a labdát.

1.bcd További variácók a fenti játék folytatására, ha dobás előtt a kedvenc színét, játékát, tantárgyát, stb kell mondania a gyerekeknek.

Bemelegítős – kisebb mozgásos játékok

2. Kúszónövény

Egymás mögé állnak terpeszben, és egy labdát, vagy bármi kelléket kell a legutolsó gyerkőcnek a lábak között a földön átkúszva előre hoznia, majd mikor előre ért, a sor elejére áll és fej fölött kézről kézre hátra kell juttatni a soron következő legutolsó gyerkőcnek a labdát, aki indul is a kúszással.

2.a Lehet a labdát bal és job oldalon is továbbítani, vagy megfordítva a dolgokat akár háttal kúszni előlről hátrafelé, és a labda érkezik fej fölött előre.

3. Kúszótámasz

Fekvőtámaszban egymás mellett a gyerekek, az utolsó átkuszik mindenki alatt, majd indulhat a soron következő utolsó.

3.a Szintén fekvőtámaszban egymás mellett minden gyerek, de most egy medicin vagy kosárlabdát kell átgurítani kézről kézre egymásnak. Aki sikeresen átügyeskedte a szomszédjának a labdát, mehet a sor másik végére, és mikor odaér a labda ismételhet. Meg kell határozni egy célvonalat, ameddig el kell jutni a csapatnak.

4. Lufi szállítás

Minden gyerkőc kap egy lufit, és a terem egyik oldaláról át kell juttatni a lufit kézzel ütögetve, vagy fejjel fejelgetve, vagy lábbal dekázva a terem másik oldalára.

5. Háttámla

Párokat sorsolunk, akik leülnek egymással háttal, kezüket össze fonják, és meg kell próbálni felállni.

6. Kupaktanács

Két csapatot alkotunk, létszámtól függően 30-50 db üdítős kupakot szórunk el a földön, de úgy, hogy arányosan pont fele a kupakoknak egyik oldalán, a másik fele a másik oldalán fekszik. Az egyik csapat célja, hogy minél több kupak legyen felfelé fordítva, a másik csapat célja meg az ellenkezője, tehát lefelé fordítva. Időre megy a játék, mondjuk 1 vagy 2 perc, az a csapat nyer, akinek a végén több jó pozícióban lévő kupakja van. Fontos szabály, hogy ha egy kupakot valaki megfordított, akkor tovább kell mennie és egy másik kupakot keresnie amit forgathat. Érdemes terület korlátozást is bevezetni, és csak azon belül mozogni, illetve számolni a végén az érvényes kupakokat.

7. Hegygerinc

Ha tornateremben vagyunk, adott lehet egy vagy két pad (ha sok gyerek van javasolt hosszabb pálya, tehát két pad egymás után illesztve), aminek az elejére szorosan egymás mellé felállnak a gyerekek. A feladat, hogy a padról nem szabad leesni és úgy átjutni mindenkinek a pad másik oldalára, hogy mindig a legutolsó indul előre, így a többiek mögött kell óvatosan előre slisszolnia. Ez lehet akár nehezítve, hogy folyamatos kézfogással, így egyfajta láncot alkotva a gyerekcsapat. De lényeg, hogy hátulról előre kell a gyerekeknek eljutniuk, végül a pad végéig.

8. Bottáncosok

Párokat alkotunk, 4 pad kell a játékhoz. A padokat ollószerűen kinyitva kell elhelyezni, 2-2 egymás mellett párhuzmosan, de ollószerűen, tehát a távolság változzon a két padsor között. A két játékosnak csapatmunkával, egymásra figyelve kell eljutni a második pad végéig, úgy hogy egy közös botot vagy rudat tartanak a kezükben. Fontos, hogy a padok megfelelő távolságra legyenek egymástól, tehát túl közel se legyenek egymáshoz, de túl messze sem, hogy a botot mindkét játékos még tartani tudja azért.

Sok mozgásos gyerekjátékok

9. Kendőfogó

Mindenki a nadrágjába illeszt a háta mögött egy kendőt, vagy zoknit sportszárat, fontos, hogy egyenlő arányban lógjon ki mindenkinek az elkapható rész. A játékosok elhelyezkednek, indul a móka. A feladat, hogy ki kell húzni a másik kendőjét. A játék addig tart, amíg mindenkinek kihúzzák a kendőjét, tehát az akinek már kihúzták, ugyanúgy játszik tovább, csak a saját kendőjére már nem kell úgymond vigyáznia. Non-stop verzió lehet, hogy aki kihúz egy kendőt, csak ledobja a földre, de akitől kihúzta, az máris felveheti, újra behelyezheti magának, és megy tovább a játék.

9.a Hátromszög fogó

Hárman vállvetve háromszöget alkotnak, egyikük derekán van egy kendő. A negyedik játékos a fogó, akinek azt kell megszereznie. A trió ugyebár körbe körbe tud csak forogni, mint a körhinta, egyik vagy másik irányba.

10. Mocsár

A gyerekek kapnak két polifoamot vagy szőnyeget. A padlóra nem léphetnek le róla, csak azon lehet létezni és tovább haladni csapatmunkával. El kell jutni egy meghatározott célvonalhoz. Itt nyílván a megoldás, ha egymás után rakosgatják a szőnyeget, majd átmásznak egyikről a másikra és újra, de mire rájönnek, egybe érik a csapat, hagyd őket az elején gondolkozni ;-)

11. Tornádó

Két csapat a terem két végén, pingpong labdát kell átfújni a földön, hozzá érni nem lehet, különben vissza kell vinni a labdát a kiindulópontra.

12. Célba dobás

Gerenda, vagy kapu tetejére, vagy padra bábukat, legófigurákat, palackokat bármit felhelyezni. Mindenki dobja a saját labdáját, akkor nyernek ha mind le van verve.

12.a Célba rúgás

Lehet célba rúgás is, ez természetesen nehezebb feladat lesz. Javasolt biztonsági okból vezényelni őket, tehát vissza számolni 3-2-1 és mindenki rúg. 10 gyerkőc 10 bábú vagy bármi célont. Ezután összegyűjti mindenki a saját labdáját, és kezdődhet újra a visszaszámlálás. Így nem rúgják meg labdával egymást labdaszedés közben a gyerekek.

Tipp: Interaktív nyomógombos vidám kvízjáték gyerekeknek akár országos kitelepüléssel születésnapokra, osztályprogramokra ;-)

Megosztás Facebook-on