Születésnapi zsúr 8 éveseknek

Esettanulmány

A minap tartottuk kisfiam születésnapját, 8 éves lett. 13 gyerkőcöt hívott meg. Ebben a cikkben megosztom Veletek a szervezés részleteit, annak tapasztalatait, amiből okulva a következőre már én is okosabban, ügyesebben tudok rákészülni és Neked is segíthet egy hasonló megszervezésében.

Az irányadó - legyen focis szülinapi zsúr

Domi imád focizni, így a lehetőségeket felmérve rákerestem olyan budapesti beltéri helyszínekre, ahol tudnak focizni is, plusz tortázni is lehet. Három helyről kértem ajánlatot, amiből kettő írt vissza. Drága volt mindkettő és nem is voltak közel, így egyéb alternatívát kerestem.  Így jött az ötlet, hogy környékbeli iskolákat kerestem meg, hogy a tornatermet befoglaljam. Végül kiderült, az az iskola, amelyik tornatermébe jár fociedzésre, azt is ki lehet bérelni, 15.000 Ft/óra.  Ez jó megoldás lehet, hisz a meghívottak egy része szintén focistárs, illetve a meghívott osztálytársaknak is nagyon közel van, mivel a saját iskolánk is 2 utcával van csak lejjebb.

Macera volt

Időrabló volt a neten keresgélni, majd várakozni az ajánlatra, a két ajánlat közül az egyik ráadásul egy hét múlva futott csak be.

De sebaj, ugyan eltelt 1 hét, de a helyszín megvan! Szuper! Lefoglaltam 14:00-16:00 között 2 órára, kifizettem, 4 héttel a szülinap előtt. Igen ám, de ezzel a döntéssel magunkra vállaltuk a tortázás összes nyűgét, amiről sejtettem, hogy nem lesz egyszerű.

Facebook csoport és saját kezű meghívó

A meghívottak szülei számára csináltam egy közös Messenger csoportot és kihirdettem az eseményt. Ezzel párhuzamosan a gyerekek aznap Domitól megkapták a meghívót. A neten kerestem egy kinyomtatható focis szülinapi meghívót (angolul kerestem rá: printable football birthday invitation card), amit kinyomtattam 13 példányban, megírtuk, dekoráltuk közösen.

Torta rendelés

A szülői visszajelzések után megrendeltem a tortát. 2 db 18 cm átmérőjű torta méretileg tökéletes választás volt mint utólag kiderült, mert ugyan végeredményben 11 gyerkőc volt (3 lemondás), plusz a szülők (7-8 szülő is kapott egy-egy szeletet), de pont elfogyott az utolsó morzsáig. Domi kedvence a sacher, így ez nem volt kérdés.

Macera volt

Ami viszont macera volt, hogy a tortákat ugyebár szállítani kellett, és mivel aznap már nem akartam cukiba rohangálni, előtte lévő nap már elhoztam a tortákat, amit itthon nem tudtam volna hűtőben tárolni, így átmenetileg a Vetélkedőszobánk hűtőjébe tudtam elhelyezni.

Üdítő és rágcsa

Itt úgy számoltam, hogy 2 óra alatt egy gyerkőc fél litert fog inni, így 14 gyerkőc, plusz 6 szülőt kalkulálva az nagyjából 10 liter pia. Almalé, szölőlé, mentes víz, bubis víz, végül 15 liter lett a teljes szett. Na ez túl lett lőve, összesen 8 liter fogyott, pedig kötelező ivó szünetet tartottunk fél óránként. 6 zacskó chips és ropi ami sós nasiként szerepelt, de ebből végül csak 2 fogyott el, 4 egység rajtunk maradt.

Macera volt

Megint csak a bevásárlás és a szállítás ami gáz volt és időrabló.

Asztal és egyéb eszközök

Egy iskola tornaterme nyílván nem szülinapi zsúr helyszín, így a tortázás környezetét nekünk kellett megteremteni. Szerencsére van egy kinyitható mobil asztalunk szintén a Vetélkedőszoba kelléke vészesetre, így azt dobtam be a kocsiba, és állítottuk fel a terem előtti folyosón. Pont volt a közelben 4 közepes méretű pad, így meg is volt a tortázós asztal.

Vinnünk kellett (és most jön a lista) 20 főre, focis szalvéta, eldobható villa, pohár, tányér, szívószál, tortavágó kés, számos gyertya, gyújtó, nedves törlőkendő, papírtörlő, szemetes zsák. Tüzijátékról lemondtunk, ne legyen probléma belőle. Dekorációt nem alkalmaztunk engedély híján. Bloototh-os kis hangszórót is vittem, de végül azt nem használtuk, mert a teremben amúgy is nagy volt a zsivaly, a folyosón meg nem akartunk hangoskodni, így a köszöntésnél halkan énekeltünk.

Macera volt

Stressz, ami abból adódik, hogyha a lista bármelyike kimarad, elfelejtődik, akkor ciki van, borulhat a buli, persze a jó öreg kreativításban mindig lehet bízni, miszerint, ohh, majd valahogy megoldjuk. Na persze, ha például otthon marad a számgyertya, vagy nincs pohár, na az elég megoldhatatlan szitu. A helyszínre szállítani a sok kelléket (3-an hordtuk be, két menetben), azt behordani, kipakolni, berendezni a helyszínt, megteríteni, ja és a végén takarítani!! Na az király volt :-(

Ezekben a folymatokban természetesen párom és kedves barátom segítette a dolgokat, mivel én voltam a programfelelős, aki a gyerkőcöket leköti.

Programterv

Azt gondoltam, hogy mivel nemcsak fociimádók jönnek, ezért felelőtlen volna a vendégekkel szemben, ha csak szabad focizásról szólna a történet. Így elkezdtem keresgélni jópofa, főleg mozgásos gyerekjátékot, amit egy tornateremben kivitelezni lehet.

A vendégek számára Domival közösen készítettünk sablon legó figurákat, amiket a gyerekek érkezéskor kedvükre kiszínezhettek, ez volt az első feladat. Ez egyébként kíváló sorsoló kellék volt a későbbi játékok folyamán, amikor két csapatot, vagy párokat kellett kialakítani.

Egy szabad focival kezdtünk, 10 perc, utána ismerkedős játékok, hogy a gyerekek akik még nem találkoztak eddig, legalább név szerint ismerjék meg egymást, illetve kedvenc játékukat. Ezek után jöttek a különböző kooperatív csapatépítő ügyességi játékok, különböző kellékekkel. Ezekről készült egy gyűjteményem, részletesebben kifejtve a gyerekeknek való csapatépítő játékok. Ahogy írtam is, tartottunk fél óránként egy 5 perc szünetet, aztán folyt köv. 15:40 körül egy szabad focival zártuk ismét a programokat, majd írány tortázni.

Egy tipp: vigyél magaddal egy sípot, ha szeretnéd, hogy hangod is maradjon a végére ;-) A sípszó jelentette mindig a játékok kezdését, vagy a játék végét, gyülekezőt. Ajánlott kellék ;-)

Macera volt

A játékokat már csak munkahelyi ártalomként is, meg, hogy kisfiam szuperül érezze magát motiváltan és örömmel kutattam, ami azért jó pár óra volt. Ami inkább nehézség és kihívás volt, meg felelősség, az a 11 gyerkőcöt egyszerre lefoglalni, úgy, hogy senki se sérüljön se testileg, se lelkileg. Volt pár összetűzés még így is, de azt gyorsan kezeltük és mentünk tovább.

Volt egy érezhető holtidő, úgy egy óra után látszott, hogy fáradnak fejben, azt áthidaltuk pár lassúbb játékkal, de a bő másfél óra időben szerintem pont jó volt. A figyelmet fent tudtam tartani az érdekes játékokkal, de ennél többet már nem éreztem helyénvalónak. Azzal együtt, hogy a tortázás végén páran jöttek hozám, hogy tudjuk-e folytatni :-) Szóval remekül érezte magát minden gyerkőc :-)

Volt egy aranyos visszajelzés, messengeren írta meg az anyuka, ezt még ide írom :-)
Az egyik vendég kisfiú, azt kérdezte hazafelé tartva, hogy:

"Anya, Dominak csak 1 szülinapja van egy évben? Olyan jó volt!"

Apropó tortázás, és ajándékozás

Ami még az alapos felkészülés után is kimaradt, az a vendégfogadó kis meglepetés csomag, amit kis apróságokkal (sós és édes falatkák, focikártya, ceruza, üveggolyó) pakolt meg Domi, na azt az elején szerettünk volna átadni, de elfelejtődött, így a tortázás után közvetlenül adta át egyesével a véndég gyerekeknek, ennek számomra is meglepően nagy sikere volt :-) Ezután pedig az ünnepelt vette át az ajándékokat. Ezzel ért vége a buli.

Ja nem, mert ezek után jött az elpakolás, visszarendezés, takarítás, szemét kihordás, szállítás :-)

Költségek

11 gyerkőccel, 2 órás terembérlés, torták, üdítők, nasik, kellékek, 55-60 ezer lett a vége.

Összességében elmondható, hogy én élveztem, és nem sajnáltam rá azt a sok időt, de én imádok szervezni, igazából több mint 10 éve ebben a témában mozgok. A tapasztalatokat a szabadulószobás vállalkozásomban is fogom kamatoztatni, és lettek új ötleteim is. Ha kedved támad önállóan hasonlót szervezni, csak hajrá, remélem tudtam segíteni :-)

Egyéb ötlet

Ha pedig szeretnéd egyszerűbben megoldani, mert nincs rá időd, levesszük a válladról a szülinapi buli szervezés minden terhét :-) 7-8-9 éves szülinapi buli? Segít a Vetélkedőszoba csapata, ahol egy helyszínen tudnak a gyerekek szabadulószobázni, kvízjátékozni, kincskeresőzni, vagy akár kooperatív partijátékozni. Takarítást, bevásárlást ezúttal felejtsd is el ;-)

Üdv, Ádám a Sweet Escape atyja (de elsősorban Domié :-)

Megosztás Facebook-on